Grammar/ Tata Bahasa Inggris dan Soal-soal serta Pembahasannya

GRAMMAR
Grammar atau tata bahasa adalah ilmu yang mengajarkan tentang cara menyusun kata-kata untuk menjadi sebuah kalimat secara tepat. Didalam tata bahasa inggris dikenal ada delapan jenis kata sebagai unsur pembentuk kalimat yaitu:

1. Noun (Kata Benda)
2. Adjective( Kata Sifat)
3. Verb(Kata Kerja)
4. Pronoun( Kata Ganti)
5. Adverb(Kata Keterangan)
6. Preposition(Kata Depan)
7. Conjuction(Kata Penghubung)
8. Interjection(Kata Seru)

Kedelapan jenis kata tersebut digunakan untuk menyusun kalimat bahasa inggris , dan harus diletakkan secara tepat didalam kalimat bahasa Inggris, agar kalimat yang disusun memiliki arti yang jelas. 


Hasil gambar untuk grammar
https://firstsiteguide.com/grammar-checker-tools/

Berikut adalah soal soal grammar bahasa inggris beserta kunci jawaban (Jawaban yang ditebalkan).

1.  Tania: “Do you always eat breakfast?”
      Sonia: “Yes, I generally________my breakfast at 6.30”
      A. had B. has
      C. have D. eats

2.  You seem to be having problem there. _________ I help you?
     A. Would       B. will         C. Shall      D. will have

3.   I don't have enough money to buy dinner. __________ you lend me a couple of dollars?
     A.. May   B. Could   C. Shall   D. ought

4.  Many people have one child only. What is the plural noun of the underlined word?
      A. childs           B. kids       C. Children     D. kid
5. The students always do ... homework before the class begins.
      A. them           B. they      C. their            D.theirs

6.  Excuse me. Is this (I)________dictionary or (you)________?
     A. my, your     B. mine, your   C. my, yours        D. your, mine

7. Newborn babies can’t take care of.....
      A. herself     B.himself     C. Themselves        D.itself

8._______  don't you like orange juice?
     A. What   B. Why   C.  When      D.How

9. I will______ to New Delhi and Karachi tomorrow.
    A. going        B. be going      C. go.       D. be gone  

10._______ is the dog's bone?
    A.What      B. Where     C.When         D.How

11. They___________math when Dina called last night.
    A. was studying   B. were studying      C. is studying      D. are studying

12.  Before Bambang goes to bed, he always________his teeth.
     A. brushing    B. brushed   C. is brushed   D. brushes 


13. I’m going to bed after I__________my homework
    A. finish   B. finished    C. finishing   D. is finished

14  Rianty didn’t come to class today, and she probably__________tomorrow either.
       A.  will come   B. won’t come     C. will be come   D. will coming

15.________stay up past midnight, but now I often go to bed very late because I have to study.
       A. don’t use to      B. didn’t use to    C. don’t use     B. didn’t use

16.  The water__________from higher place to lower place.
       A. flows   B. flowed    C. flowing   D. is flowing

17.___________do you like your coffee?
      A.What    B. Why     C.When       D.How

18.  My brother ______________ a bear an hour ago.
      A. seen  B. see  C. sees    D. saw

19 ________are we going for a camping again?
      A.What  B. Why     C.When      D. How

20.  The teacher_______us a lot of questions in class every day.
       A. ask B. give
       C. asks D. raise

21. ________ is the weather like today?
      A. What      B.Why      C.When        D.How 

22. _______ about a walk through the forest?
 A.  What     B.Where   C. When    D. How

23.  Many parts of the world______four seasons
      A. had B. has
      C. enjoys D. enjoy

24.  Jono : “Did you______to class yesterday?”
       Yusuf : “No, I didn’t. I ______home because I_________good”
        A. went, stayed, felt              B. go, stay, feel
       C. go, stayed, did not feel   D. go, stayed, felt

25.   Budi ate dinner with …
      A. me B. I
      C. mine D. My

26. There are three colors in the U.S. flag. One of the colors is red.
        _______________colors are white and blue
       A. The other B. The others
       C. Another D. Some other

27. Salsabila has a greedy cat. It eats two ... everyday.
       A..  mouse        B.mouses     C. mice          D.mices

28. The words below are countable nouns, except......
       A. table     B. money   C .blackboard   D.room

29.  My uncle is happy to help someone make a table  sincerely. The underlined words belong to.....
       A.   adjective, noun, verb, and adverb
       B.   adjective, verb, noun, and adverb
       C.  adjective, adjective, noun, and adverb
       D.  adjective, noun, adjective, and adverb

30__________ do you play football?
       A. What     B.Why     C.When       D. How

31.__________ is my red t-shirt, Mum?
      A. What      B.Where        C.When         D.How

32. ______________Faisal visit his grandmother last night?
      A.  Did   B. Are     C. Is             D. Does          

33. Alex did not  _____________in this office last weekend.
       A. work    B. worked    C. working     D. works

34 _______________ Nadira and Fay at last month’s meeting?
    A. was      B. were          C. Are       D. Is

35 ______________you see Jody’s new dog yesterday?
    A. Are     B. Did      C. Do        D. Does

36  What ___________you eat for lunch yesterday?
    A. did      B. do     C. were    D. was



37 ___________do Ana and Ani get to school every day?
       A.  What   B. Why  C. When    D .How

38______________does your father go to work?
      A. What  B.How   C.When  D.How

39.  That ice is dangerously thin now. You ________ go ice-skating today.
     A. mustn't    B.might not     C. would mind not to     D.  might

40.  It's way past my bedtime and I'm really tired. I ________ go to bed.
       A. should         B. ought       C.could    D. must have

41  She _________ have committed this crime. She wasn't even in the city that night.
       A. might        B.shouldn't            C.couldn't       D.should have

42 .John is over two hours late already, He ___________ missed the bus again.
       A. should have      B.must have       C.will have      D.Should

43    I'm really quite lost. __________ showing me how to get out of here?
        A. Would you mind       B.   Would you be
        C.Must you be                D.  Will have You

44  That bus is usually on time. It _________ to be here any time now.
       A. might       B. has        C. ought        D.must


45.  Right now Rusdi___________an English book.
    A. was reading     B. were reading          C. is reading    D are reading

46. Will you go to Jepara next week?
     A. No, I will   B. No, I will not   C.  Yes, He will      D. Yes, I will.

47.  Last year Mira and Maryati _______ to Timor Leste.
    A. go    B. went   C. gone   D. going

48. Wood __________on water
    A, floating  B. float   C. floats   D. is floated


49.  I read about your plane's near disaster. You ____________ terrified!
       A. might have been       B. must have been
       C. shall have been         D. Should have been

50.  It's the law. They ____________ have a blood test before they get married.
      A. might      B. could      C. have to      D. Must

Kunci Jawaban:
1. C
2. C
3. B
4. C
5. C
6. C
7. C
8. B
9. C
10. B
11. B
12. D
13. A
14. B
15. B
16. A
17. B
18. D
19. C
20. C
21. D
22. A
23. D
24. C
25. A
26. B
27. C
28. B
29. B
30. B
31. B
32. A
33. A
34. B
35. B
36. A
37. D
38. C
39. B
40. A
41. C
42. B
43. A
44. C
45. C
46. D
47. B
48. C
49. B
50. C

sumber : http://omhegar.blogspot.co.id







Materi Terkait:



Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel